POP UP OF HET BEWEEGBARE BOEK


Pop Up of het beweegbare boek

een vrolijke voordracht in drie dimensies in Theek 5 in Chaam 

Komend najaar is er iedere maand iets bijzonders te doen rondom het boek in de bibliotheek van Chaam. Om alvast een indruk te krijgen wat u verwachten kunt vindt de ‘proloog’  plaats op woensdag 23 september om 20 uur. Die avond is gewijd aan het beweegbare boek waarover verzamelaar Ruud Ringers het een en ander komt vertellen en laten zien. 


De eerste beweegbare boeken stammen uit de dertiende eeuw. Deze boeken hadden vaak een wetenschappelijk of educatief karakter. Zo werden uitklapprenten gebruikt om berekeningen of landkaarten te tonen en roterende schijven maakten de werking van het heelal inzichtelijk of de paasdatum.

De eerste boeken waarbij de beweging een essentieel onderdeel uitmaakte van de beleving van het boek waren de ‘speelboeken’ uit het begin van de negentiende eeuw. Hierin kan je door deurtjes te openen of aan strookjes papier te trekken, nieuwe scènes tevoorschijn toveren en figuren in beweging brengen. 
De werkelijke pop up boeken, waarbij de voorstelling vanzelf omhoog komt wanneer de bladzijde wordt omgeslagen, bereikten in de twintigste eeuw een ongekende populariteit. Sprookjes, de dierenwereld, architectuur, stripfiguren en beroemdheden als Elvis Presley en de Beatles komen tot leven in ingenieuze papieren 3D constructies. Ook kunstenaars lieten zich inspireren door de pop up: zo laat Andy Warhol, icoon van de pop art, in de jaren ’60 onder andere een blikje tomatenpuree rechtop staan in zijn Index Book en ging de tentoonstelling van Elisabeth Murray in het Museum of Modern Art in New York vergezeld van een catalogus met pop-ups van haar werken.

Beweegbare boeken zijn allang niet meer voor kinderen alleen. Boeken over steden als Berlijn en New York, over architectuur, de deeltjesversneller of de personal computer richten zich duidelijk tot een volwassen lezerspubliek en dat geldt zeker ook voor de erotica met boeken als de Pop-up  Kama Sutra,  The Pop-up Book of Sex of Jeux t’aime.

Af en toe vinden er tentoonstellingen plaats van beweegbare boeken en de laatste was in 2011 in Museum Meermanno in Den Haag en het Veluws Museum Nairac in Barneveld. Een kleine tentoonstelling met boeken uit de verzameling van Ruud Ringers zal worden ingericht in Theek 5 in Chaam.

In de voordracht op 23 september zal in het kort de geschiedenis van het beweegbare boek worden geschetst en wordt de veelzijdigheid van het aanbod getoond: boeken over transportmiddelen, astronomie, uitvindingen en techniek, religie en mythe, theater en muziek, magie en illusies, om over de rest nog maar even te zwijgen. Zoals gezegd begint de avond om 8 uur en de toegang is gratis. 

Het adres is:Theek 5,  Gilzeweg 12, 4861 AT Chaam. 
Parkeren kunt u op de Brouwerij op ca. 200 meter afstand.