Interview Leo van Teeffelen / MTB


=">
=">
=">
Donderdag 25 september hebben Jan Meesters en Marianne Nugteren namens de Dorpsraad een bezoek gebracht aan Leo van Teeffelen. Aanleiding tot dit gesprek was het komende mountainbike (MTB) weekend in Chaam op 4 en 5 oktober. Leo wilde ons graag iets meer vertellen over deze populaire happening.
="font-size:>

Van Tiel via Breda naar Chaam
Onder het genot van een kopje koffie hebben we Leo eerst iets meer over zichzelf en zijn gezin laten vertellen zodat we hem wat beter konden leren kennen. Leo is in 1960 in Tiel geboren. Toen hij drie jaar was verhuisden zijn ouders naar Breda waar hij gewoond heeft tot hij in 1988 naar Chaam is gekomen. In Breda leerde Leo zijn vrouw Ilse kennen, ‘het was liefde op het eerste gezicht’. Ilse’s vader was beroepsmilitair waardoor haar familie veel heeft gereisd. Leo en Ilse zijn gaan samenwonen in Breda. Wij vroegen Leo waarom zij hebben besloten om in Chaam te komen wonen. Het antwoord was duidelijk: ‘wij wilden graag kinderen en we vonden het veel fijner om kinderen in een dorp op te laten groeien dan in de stad. En Chaam vonden we een prachtig dorp met een mooie omgeving. We hebben er geen spijt van! Onze zonen Tom (23) en Tijs (21) zijn naar school gegaan op het Beekdal (dat  toen de Streekschool heette) en hebben daar een fantastische tijd gehad. Veel aandacht, kleine school, kortom heel positief. Via het voormalige gastouderbedrijf (naast slager Nikessen), zijn de kinderen op werkdagen altijd goed opgevangen bij Jos en José vd Weij, met wie zij nog steeds een heel goede band hebben.

Opleiding
We vroegen Leo ook naar zijn opleiding en beroepsleven. Dat bleek een heel verhaal te worden. Leo heeft namelijk een veelvoud aan opleidingen gevolgd.. Met opleidingen op het gebied van verpleegkunde, anesthesie, bewegingstechnologie, economie en een master in management heeft Leo zich gespecialiseerd op het gebied van, zoals hij het zelf noemt, "de link tussen mens en machine”. Hij heeft het grootste deel van zijn carrière in de revalidatie branche gewerkt, voor een deel met een eigen bedrijf dat zich specialiseerde in het ontwikkelen van oplossingen voor aangepast zitten van gehandicapten. Nu, nadat Leo zijn eigen bedrijf heeft verkocht, werkt hij als zelfstandig organisatieadviseur op het snijvlak van zorg, technologie en onderwijs.

Ook Ilse heeft altijd gewerkt, o.a. als managementassistente van een raad van bestuur. 

MTB mountainbike tocht
"Hoe ben je tot het opzetten van de MTB, de mountainbike tocht gekomen”? vroegen wij Leo. "Het komt eigenlijk voort uit mijn eigen liefde voor sport. Ik ben een enthousiast hardloper en wielrenner, en betrokken geraakt als trainer en bestuurslid bij de wielervereniging in Breda. Dat betekende 's-zomers veel wielrennen en ’s winters mountainbiken. Mountainbiken in de omgeving van Chaam is fantastisch mooi. Samen met zoon Tom ontwikkelde Leo het idee van de MTB tocht, maar in eerste instantie mocht dat niet van de boswachter. Met een compleet uitgewerkt draaiboek heeft Leo uiteindelijk toestemming gekregen, zodat in 2009 de eerste MTB tocht kon worden georganiseerd. Met 586 deelnemers vond de start plaats bij de voetbal. Het werd een succes. Toen nog in het winterseizoen. Het volgende jaar moest de tocht worden afgelast vanwege het slechte weer en is er besloten om de MTB naar de eerste zondag van oktober te verplaatsen. Deze dag valt samen met de opening van het MTB seizoen. In nauwe samenwerking met de wielervereniging Smeekens heeft Leo van de MTB tocht een populair evenement van Chaam gemaakt. Inmiddels worden de uitnodigingen wijd verspreid, en is de MTB vanaf 2010/2011 een landelijk evenement geworden met mensen overal vandaan. In 2013 hebben wij een professionaliseringsslag gemaakt, aldus Leo, met uniforme borden, letters, kleding, een website, sponsoren en een goed doel. Dit goede doel is Livestrong, die strijdt tegen kanker. Inmiddels kunnen er drie afstanden gereden worden, 30, 55 en 80 (de tachtig van Chaam) kilometer, en is het aantal deelnemers gegroeid tot bijna 1600. 

Vanaf vorig jaar is de tocht uitgebreid tot een MTB weekend met als hoger doel de sport te promoten en Chaam op de kaart te zetten. Dit jaar vindt de start voor het eerst plaats op de Flaasbloem, waar mensen ook kunnen overnachten als ze willen. Het programma begint op zaterdagmiddag 4 oktober met om 15.00uur een gratis MTB clinic voor de jeugd tot 16 jaar, verzorgd door Stan Godrie, Guus de Grauw en Joanathan Duinkerke. Daarna is er een bike-trial demonstratie verzorgd door Patrick Smit. Op zondag kan er vanaf 07.00 – 10.00/10.30 gestart worden voor verschillende tochten. De MTB tocht is bewust geen wedstrijd omdat zoiets een andere dynamiek vraagt. Op deze manier kan iedereen meedoen. Via loting maken de deelnemers wel kans op leuke prijzen.

De organisatie van de MTB tocht is een arbeidsintensieve bezigheid, waaraan een groot aantal vrijwilligers uit Chaam en elders vandaan meewerken. De betrokkenheid en motivatie is groot. Om de tocht ook voor de lokale ondernemers interessant te maken, heeft de organisatie ondernemers, zoals Bakker van Gils, Deo de Wit, de honingboerderij, T en O, er op verschillende manieren bij betrokken.

De organisatie is financieel gezond en kan rekenen op vele lokale sponsoren. De hoofdsponsor is RICOH. In de loop van het jaar wordt voor hen nog een business to business bijeenkomst gehouden.

De Dorpsraad Chaam
We vroegen Leo tot slot wat hij vindt van de Dorpsraad. "Een goed initiatief” was het kort en bondige antwoord. "Het is belangrijk om aandacht te genereren voor Chaam en omgeving, om, zoals jullie dat noemen, het DNA van Chaam te bewaken. De kleinschaligheid en gemoedelijkheid van Chaam is een groot goed, dat niet verloren mag gaan. In Chaam vind je eenvoud op een positieve manier, er is weinig arrogantie, ook niet onder de vele miljonairs die we inmiddels blijken te hebben. Nu met het langzaamaan verdwijnen van allerlei voorzieningen, zoals het Weidebad en de bibliotheek, en eerder al de Speelotheek, is het extra belangrijk dat er een orgaan is dat de belangen van de mensen in Chaam behartigt bij de gemeente; ook al besef ik dat jullie niet zomaar besluiten van de gemeente kunnen terugdraaien in deze tijd van bezuinigingen”, aldus Leo. 

Natuurlijk zijn wij blij met deze stimulerende woorden. Wij bedanken Leo hartelijk voor zijn tijd en inbreng en wensen hem en alle andere betrokkenen veel succes en een mooi MTB weekend.

Ga naar overzicht Interviews=">