Gesprek met Greetje van den Heiligenberg en Alexandra van Kooten


=">
=">
De afspraak is na sluitingstijd van de theetuin SLOW, dus gaan Jan Meesters en Pieter Geerts bij Greetje en Alexandra thuis op bezoek. Natuurlijk wordt er thee aangeboden met heerlijk gebak uit eigen keuken met hierin verse streekvruchten verwerkt. Dit maakte het bezoek al meer dan de moeite waard. 

Deze zomer is het velen opgevallen, fleurige stoeltjes en tafeltjes tussen het Raadhuis en de oude veldwachterwoning. Bijna niet-chaams, je waant je op een sfeervol terrasje in zuid Europa. En bij mooi weer zijn deze stoeltjes ook goed bezet.
="font-size:>

Passie

Voor de Dorpsraad Chaam redenen genoeg om uit te vinden wie en wat hier achter zit. Greetje van den Heiligenberg, socioloog, geboren en wonende in Breda, heeft een passie voor het anders denken en doen. Zo liep ze al een tijdje rond met het idee van een theetuin met verantwoorde streekproducten. Op welke plek kun je z’n droom realiseren? Via haar vriend Niels van Diemen, die zijn beroep als Osteopaat in zijn praktijk (De Praktijk) in Chaam uitoefent, kwam het pittoreske raadhuispleintje in Chaam in beeld. Het idee en de plek waren bekend, maar hoe pak je dit nu verder aan? Een oriënterend gesprek met burgemeester Harrie Nuijten was voor Greetje een goede motivatie. Haar ideeën en plannen passen naadloos in het Cittaslow concept en laat de burgemeester daar nu de geestelijke vader van zijn.

Van droom tot werkelijkheid

Ondanks het enthousiasme en support moeten de ideeën dan toch nog door de bureaucratische molen. Nog even geduld dus, maar ondertussen ontmoet Greetje haar toekomstige compagnon, Alexandra van Kooten. Geboren en getogen in Chaam en met dezelfde passie als Greetje. Een ideaal koppel lijkt gevormd, daar Greetje vanuit haar sociale achtergrond geïnteresseerd is in mensen en Alexandra een grote liefde voor de keuken koestert. Hun gemeenschappelijke interesse voor eerlijke voeding en bewust in het leven staan is de bindende factor. Het voorjaar zet al vroeg in, prachtige voorjaarsdagen in april en mei, maar de formaliteiten laten nog even op zich wachten. "Jammer dat we die mooie meimaand gemist hebben”, zegt Greetje, maar in de eerste zomermaand juni opende Theetuin SLOW haar deuren (poort) aan het Raadhuisplein 1 in Chaam. Een terras, idyllisch gelegen tussen het VVV Kantoor en het Raadhuis, opgefleurd met gezellige zitjes en parasols. Versgemaakt, streekproducten, verantwoord, maar vooral ook duurzaam. De kleurige meubeltjes zijn verzameld bij familie, vrienden en de kringloop. De openingstijden kunt u vinden op facebook.

Eerlijke producten, gastvrijheid en rust

Voor de inwoners van Chaam, passanten en niet te vergeten de toeristen, blijft het niet onopgemerkt. Uitnodigende borden langs de Dorpsstraat en Ulicotenseweg lokken de argwanende bezoeker naar deze nieuwe plek. En wat doet die nostalgische volkswagen bus daar?

Na schoorvoetend plaats te hebben genomen aan een van de gezellige tafeltjes maakt men kennis met de gastvrijheid van Greetje en/of Alexandra. Maar niet minder belangrijk, met de heerlijke producten van het duo. Alles vers bereid met producten uit de streek, zoals het in een Cittaslow gemeente hoort. Hier ontstaat het Cittaslow gevoel in optima forma. Het is niet alleen genieten van de heerlijke producten, maar ook een beleving op deze historische plaats.

De zomer van 2014 valt in de categorie ‘Hollandse zomer’. Op zich niets mis mee, maar het risico van een pittige bui is dan aanwezig. Zo was de maand augustus extreem nat. Voor Greetje en Alexandra werd meteen de zwakheid van hun concept blootgelegd. Het enthousiasme en de gedrevenheid van de dames kunnen het ontbreken van een mooie binnenruimte (theehuis) niet compenseren. Op regenachtige en wat frissere dagen heeft men dus moeten besluiten om het terras gesloten te houden. Dit betekende dat de smeedijzeren poort naar het binnenpleintje in de maand augustus vaak gesloten bleef. September maakt al weer veel goed en zijn de stoeltjes vaak bezet.

Toekomst

Het seizoen is nog niet voorbij en dus heeft men nog niet echt geëvalueerd. Maar zoals een goed ondernemer betaamt, staat het denkproces nooit stil. Wanneer men door wil gaan is een binnenruimte essentieel voor een gezonde exploitatie. Hiermee wordt de onzekere factor van het weer geëlimineerd en kan men het jaar rond de theetuin, cq. theekamer exploiteren. De kans dat de theetuin volgend jaar nog aan het Raadhuisplein is gevestigd lijkt ook te slinken, daar de gemeenteraad het College recent opdracht heeft gegeven om met kandidaat kopers voor het raadhuis en de veldwachterwoning in gesprek te gaan.

Het zou jammer zijn wanneer Greetje en Alexandra hun droom wordt afgenomen, niet alleen voor hen persoonlijk, maar ook voor Chaam. De toekomst aan het Raadhuisplein is heel onzeker, maar misschien op een andere locatie? Het is een mooi pareltje aan de Cittaslow ketting, samen met Doorzicht, Toontje Schoen, De Pimpelmeesch, ’t Smokkelaartje en de Pelicaenhoeve. Allemaal initiatieven die de laatste jaren perfect onder de Cittaslow paraplu passen.

Wij hopen volgend jaar weer te kunnen genieten van de overgave van Greetje en Alexandra. De Dorpsraad Chaam, Jan en Pieter.

Ga naar overzicht Interviews