Enthousiasme is de grote drijfveer van Yvonne van Gils


(foto Joris Knapen)

 

Maandag 28 april: Interview met Yvonne van Gils,
 
Is samen met haar man Leon, eigenaar van Bakkerij van Gils in Chaam.
 


 
Interviewers: Marlieke van Gorp en Yvonne van Amsterdam
 
Plaats: in de winkel aan de Brouwerij

We worden hartelijk door Yvonne ontvangen in de winkel van de bakkerij en nemen plaats aan de grote tafel in de etalage. Zo hebben we meteen een idee van het uitzicht op de straat en de Brouwerij vanuit de winkel; een onderwerp wat later in het gesprek nog aan de orde komt.  

Yvonne  is weliswaar geboren en opgegroeid in Bavel maar ze is inmiddels een bekend Chaams gezicht geworden. Ze is getrouwd met Leon en ze hebben samen drie kinderen: Freek, Bram en Eva.  

Van oorsprong komt de familie van haar moeders kant uit Chaam. Vroeger ging ze vaak bij haar oma op visite, waardoor ze het dorp dan ook al kende voordat ze hier kwam wonen. Haar vader was automonteur en spuiter van beroep en een echte ondernemer. Het ondernemerschap is haar daardoor van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Maar Yvonne had aanvankelijk toch andere plannen en na het VWO is ze de laboratoriumschool gaan doen. Op zaterdag werkte ze in de slagerij van de oom van Leon, om een centje bij te verdienen. Daar ontmoette ze Leon… en het was liefde op het eerste gezicht. Leon wist al van jongs af aan dat hij bakker wilde worden; dat schreef hij in al zijn vriendenboekjes. Omdat Yvonne alle vertrouwen had en nog altijd heeft in Leon, werd het daardoor uiteindelijk dus tóch ondernemer worden en ze zijn samen aan het bakkersavontuur begonnen. De mogelijkheid om in 1996 de bakkerij in Chaam over te nemen zagen Yvonne en Leon dan ook als een echte uitdaging.

Er zitten gelukkig een heleboel voordelen aan ondernemen geeft Yvonne aan. Het runnen van een zaak naast een gezin van 3 kleine kinderen kost heus wel de nodige moeite, maar een goede planning is het halve werk. Zo konden ze samen een groot deel van de zorg voor de kinderen op zich nemen naast de werktijden die ze in het bedrijf nodig waren. Yvonne werkt ook gedeeltelijk thuis, en dan is ze er tegelijkertijd ook voor de kinderen. De vraag naar bv. de kwaliteit van de kinderopvang hoeven we daardoor niet aan haar te stellen. 

Hoe is het eigenlijk om ondernemer te zijn in Chaam? 
Het ondernemersklimaat in Chaam vindt Yvonne prettig. Er is een goed team van winkeliers en die zijn redelijk vrij in hun doen en laten. Chaam is op zekere wijze een vooruitstrevend dorp en dat geeft ondernemers kansen. Daarnaast zijn er toch ook wel wat verbeterpunten en helaas houdt de gemeente niet altijd rekening met de winkeliers. ‘Er is nog veel meer uit te halen als we met zijn alle gaan samenwerken’ geeft Yvonne aan. Toeristen bijvoorbeeld worden nu soms gezien als ‘lastig’, maar de toeristen zijn helemaal niet lastig. De ondernemers zien de toeristen graag komen, maar de voorzieningen in Chaam zijn op dit moment duidelijk niet toereikend om in de zomer zoveel extra mensen te verwerken en te kunnen bedienen, laat staan te laten parkeren.  

Kan de Dorpsraad iets betekenen voor de ondernemers?
Het contact met de gemeente zou veel beter kunnen én moeten, volgens Yvonne.Als winkelier /ondernemer  heb je niks in te brengen bij de Provincie. Een dorpsraad zou daar wellicht bij kunnen helpen. Ze geeft als voorbeeld de sfeer in de Dorpsstraat. De Dorpsstraat is een provinciale weg, dus het regelen van leuke kerstversiering of gezellige bloembakken in de zomer is nog niet zo eenvoudig. Het is een drukke en daardoor niet heel leuke, gezellige weg, maar als je mensen naar de winkels wilt trekken  en het dorp wat wilt ‘aankleden’ of bv. met kerstmis in sfeer wilt brengen dan is dat tot op heden niet mogelijk.Dat is jammer en niet goed voor de uitstraling en de levendigheid en gezelligheid van het dorp. 

Wat ervaar je als ‘gewoon goed’ in Chaam?
Gewoon goed in Chaam zijn het verenigingsleven en de iedereen kent iedereen cultuur. Dat heeft natuurlijk soms ook nadelen en sommige mensen zien dat anders maar Yvonne heeft het nooit als vervelend ervaren dat veel mensen haar kennen.  Ze voelt zich 100% Chamenaar en dat blijkt ook wel uit het enthousiasme waarmee ze over het dorp vertelt. Het is een spannende tegenstelling dat de mensen in Chaam aan de ene kant graag alles willen houden zoals het is en aan de andere kant ook veranderingen en vernieuwing willen.Als ondernemer liggen er daardoor kansen om te groeien door aan de vraag van de klanten te voldoen. 

Hoe veilig is Chaam?
Yvonne kan er staaltjes over vertellen, maar het ruime uitzicht vanuit de hele winkel naar de straat en het plein ervaart ze als een groot goed. Iedereen kan naar binnen kijken en zien wat er gebeurt en al het personeel kan naar buiten kijken en opletten of er geen onregelmatigheden gebeuren. Tot haar grote opluchting bleef het afgelopen jaar de mooie kerstboom met kerstverlichting van vandalisme gespaard. De ondernemer doet een hoop moeite en het kost veel geld om bij te dragen aan de sfeer en het gaat je dan wel aan het hart als dat dan ter plekke wordt verruïneerd. Het buurtpreventieproject draagt ze een warm hart toe, want er vinden toch nog steeds te veel inbraken en diefstallen plaats. Daar kunnen veel mensen over meepraten. 

Wat zou je doen als je burgemeester was?
Ze hoeft er geen seconde over na te denken: de Dorpsstraat veiliger maken en opleuken!Er zouden meer zebrapaden op strategische plaatsen moeten komen zodat de mensen veilig en gemakkelijk van de ene- naar de andere kant van de straat kunnen oversteken.Het aantrekkelijker maken van de Dorpsstraat is echt een hartenwens van haar en ze heeft genoeg ideeën om die het hele jaar door een gezellige, sfeervolle entree van Chaam te laten zijn.
Grote veranderingen aan het verkeer zijn voor haar niet nodig, maar veiligheid en sfeer staan echt bóvenaan haar verlanglijstje. 

Het is al laat en we zouden nog uren kunnen doorpraten, maar morgen moet ze alweer vroeg op. Tijd dus om het gesprek te beëindigen.Bedankt Yvonne voor het leuke interview en sukses met je ondernemerschap!

< ga naar overzicht Interviews