Jeroen Laurijssen, alias Prins Jeroen den Irste


Maandag 24 maart: Interview met Jeroen Laurijssen,
 
Teamleider bij de plaatselijke supermarkt en onlangs voor de eerste keer Prins Carnaval.
 
Woont samen in Ravenbos en heeft 2 kinderen; Rick (11) en Lars (6).Rick was dit jaar Prins Carnaval bij de Jeugdraad.
 
Interviewers: Marianne Nugteren en Yvonne van Amsterdam
 
Plaats: in het kantoor van de AH om 9.00 uur ’s morgens

Onze vraag aan Jeroen om hem te mogen interviewen werd meteen enthousiast door hem beantwoord, maar ondervond de nodige vertraging door de drukke bezigheden die hij heeft gehad als Prins Carnaval.
Het lukte ons daardoor helaas niet om hem als Prins en tijdelijk burgemeester van Chaam te spreken. Nu dus een terugblik én een kijkje naar de toekomst. 

De derde generatie
Jeroen is geboren en getogen in Chaam en is daarmee een Chamenaar in hart en nieren. Hetzelfde geldt ook voor het kruidenier zijn; opa had naast een café (waar nu de Flierefluiter zit) al een kruidenierswinkel in de Dorpsstraat. Hij schepte daar zelf de zakjes en litermaten vol totdat de winkel in 1964 een echte Végé werd. De naam veranderde in 1989 in Super en in 1995 in Super de Boer. Daarmee veranderde ook ‘het concept’ van de winkel. De kruidenierswinkel werd steeds meer een echte supermarkt en de winkel zelf werd een werkelijk nieuwe winkel in 2000, toen er nieuw werd gebouwd op de Brouwerij.
De laatste verandering vond plaats in 2011, toen de winkel AH ging heten.Ondertussen had opa de zaak overgedragen aan Luud, zijn zoon (60), en op dit moment leidt hij, samen met zonen Hans(42) en Jeroen(37) onze plaatselijke supermarkt én ontmoetingsplek voor de inwoners van Chaam.  

Gezelligheid en samenwerken
Het praatje met de mensen komt vaak terug in het interview met Jeroen. Toen hem werd gevraagd Prins Carnaval te worden hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Hij is altijd al graag van de partij bij de verschillende evenementen die Chaam kent en hij zag wel perspectief in een prominentere rol daarin. En zo was hij dus, soms samen met zoon Rick, vanaf 11-11-2013 actief bezig met Carnaval, verbroederingsfeesten met omliggende gemeenten, een officieel samenkomen van alle sleuteldragers in Brabant bij de commissaris van de koning en diverse bezoekjes aan instellingen zoals de Geerhof, de Schans, in Galder het carnavalsfeest voor gehandicapten door Stichting Swing en bezoekjes aan de scholen. Het pad van een prins gaat niet altijd over rozen…Tijdens het echte carnavalsfeest is Jeroen zelfs 8 dagen aan één stuk bezig geweest, maar hij lacht er voluit bij; er is niets vervelends geweest en hij heeft genoten van alle contacten en praatjes die hij met de mensen heeft gehad. 

Dat bracht ons op een belangrijke vraag:
Wat zou jij doen als je burgemeester was? Je bent immers een paar dagen de sleuteldrager van Chaam en je hebt daarmee de mogelijkheid te horen en te zien wat de mensen willen en daar iets mee te doen? 

Zijn antwoord was verrassend:  
Zo heeft hij van heel dichtbij gehoord over een probleem bij de Geerhof. Er is daar een afhang waar jongeren zich graag ophouden omdat ze er een beetje warm en vooral droog bij elkaar kunnen zijn. Dat is soms moeilijk voor de bewoners van de Geerhof die daar angstig van worden en niet meer naar binnen of naar buiten durven. Dat moet natuurlijk niet zo zijn.
Jeroen kaart daarmee het probleem van de z.g. hangjongeren aan, die in Chaam geen fijne plek hebben om samen te komen, terwijl dat een natuurlijke behoefte is op die leeftijd. 

Ook vertelt hij over het wegblijven van de wat oudere generatie tijdens het Carnaval. De ene bar zit vol, de andere is (te) leeg en het is merkbaar dat er ‘gaten’ vallen in het samen carnaval vieren. Dat is overigens niet alleen bij de oudere generatie merkbaar, maar ook bij de hele jonge garde die nog op de basisschool zit.
Er waren maar weinig deelnemers bij de jeugdoptocht en ook de cursus wagens bouwen werd maar mondjesmaat bezocht. Carnaval is volgens Jeroen een feest voor jong en oud en er moet voor iedere leeftijd een geschikt carnavalsfeest georganiseerd kunnen worden. 

Jeroen pleit voor samenwerking: samenwerking van de horeca, met de scholen, met Honk 12, met ouders en in feite met de hele plaatselijk middenstand.Het is goed voor het dorp om de diverse evenementen onder de aandacht van de mensen te brengen en de verantwoordelijkheid te voelen voor het slagen van de activiteiten. Steeds blijven proberen de mensen te betrekken is zijn parool. 

Winkels Brouwerij versterken elkaar
Op onze vraag waar hij in dit interview nog iets over zou willen zeggen antwoordt hij:
De huidige uitbreiding van winkels op de Brouwerij heeft onze winkel sterker gemaakt. Misschien zou er nog een winkel met huishoudelijke artikelen bij kunnen komen, maar het parkeerprobleem moet als eerste worden opgelost.De middenstand zoals die er nu is, is goed voor de inwoners van Chaam en ook goed voor de werkgelegenheid. Jongeren kunnen voor een extra zakcentje aan de slag en in het seizoen doen jongeren van buiten Chaam er hun voordeel mee.
Het toerisme is belangrijk voor het dorp; we trekken er veel klanten mee.Helaas laat de inrichting van de parkeerplaats nog te wensen over. Het in- en uitrijden is lastig, want de doorgang is erg smal. Ook is er geen bewegwijzering of staan er geen pijlen. Dat kan duidelijker en beter.Het zou ook een enorme verbetering zijn als er in de Dorpsstraat niet zo hard gereden zou mogen worden. Verkeer remmende maatregelen zouden beter zijn voor de veiligheid, de doorstroming én de klandizie. Tenslotte kaart hij ook nog even het probleem met de bevoorrading door de huidige grote vrachtwagens van de diverse winkels aan de Brouwerij aan.
Een probleem voor de winkeliers, maar ook voor de bewoners van de Schootakkerstraat. Het is de enige weg om de winkels te bevoorraden maar de straat is eigenlijk te smal en wordt door de zware vrachtwagens steeds kapot gereden. Daar is bij de herinrichting van de Schootakkerstraat weinig rekening mee gehouden. 

Een ander punt zijn de stoepen. Een nieuw onderwerp waarover we nog niet eerder gehoord hebben, maar dat zeker de aandacht verdient.
De stoepen zijn hobbelig en ook vaak schuin aflopend door allerlei hoogteverschillen. Dat is een crime als je met een kinderwagen over de stoep wilt rijden, maar bijna onmogelijk als je er met een rollator of rolstoel overheen moet. Daarnaast zijn ze soms erg smal, waardoor je gedwongen wordt over het fietspad of over de weg te lopen. Gevaarlijk als je bijv. niet goed ziet of hoort! 

De afsluiter is natuurlijk een positieve, want: Chaam kun je niet missen!!!
De winkel, de evenementen, het Weidebad (helaas verleden tijd?) maar vooral ook het praatje met de mensen; Jeroen is daarom altijd in Chaam blijven wonen.Veel jongeren, die eerder na een studie ergens anders hebben gewoond en gewerkt, zijn inmiddels ook weer terug gekomen. Zijn vriendengroep, waarmee hij al vanaf de basisschool omgaat, woont ook nog steeds in Chaam! 

Het wordt langzaamaan tijd voor de laatste vraag: 
Wat vind je en verwacht je van de Dorpsraad?

Jeroen is blij met de Dorpsraad. Het is een mogelijkheid om samen in gesprek te blijven en knelpunten te verbeteren. Net als in zijn rol als Prins Carnaval sta je als Dorpsraad dichter bij de mensen en dat maakt in gesprek komen en - blijven met de mensen gemakkelijker. Communicatie is het woord waar het altijd om gaat en daarom is het belangrijk ‘er te zijn’ en je altijd en overal te laten zien. Dank je wel Jeroen voor je koffie, je gastvrijheid en je tijd waar we ruimschoots van mochten genieten.Nog een laatste handdruk en toen was hij ineens weer Jeroen Laurijssen van AH!

Ga naar overzicht Interviews