Interview Christianne de Beer

Interview met Christianne de Beer, eigenaar Het Chaamsche Wapen

 

Erik Kolsteren en Pieter Geerts hadden vrijdagmiddag, 22 november om twee uur, namens de Dorpsraad Chaam een afspraak met Christianne de Beer in het Chaamsche Wapen voor een interview. Ad, haar echtgenoot, ontving ons met een Brabants kopje koffie. Christianne was namelijk nog niet terug van de kapper. Om twee minuten over twee stapte Christianne met een onberispelijk kapsel binnen, dus dan maar gelijk op de foto. 

Gezelligheid vanuit de Dreef geïmporteerd naar Chaam

Ad werd door Christianne, terwijl ze bij ons aan tafel kwam zitten, weer aan het werk gezet, want vanavond was er weer een partij in de Bourgondische zaal. "Steek maar van wal”, zegt Christianne. Alvorens we op de Chaamse zaken ingaan is het altijd prettig om ook de achtergrond van iemand te leren kennen. Christianne is geboren in Breda  in 1958, maar opgegroeid in ‘de Dreef’, net over de grens. Dat verklaart al direct haar Bourgondische gezelligheid die we van Christianne kennen. Maar wat waarschijnlijk niemand weet in Chaam, is dat Christianne de opleiding voor bouwkundig tekenaar in Turnhout heeft gevolgd. Helaas heeft ze deze niet af kunnen maken, omdat haar moeder op jonge leeftijd stierf. Haar hulp als oudste van vier kinderen was thuis hard nodig. Niet direct een horeca achtergrond, maar hier heeft ze wel leren werken. Dit komt in de horeca goed van pas.

Nieuw leven in het Chaamsche Wapen

In 1981 verhuisde Christianne naar Chaam. De kroeg naast de kerk, het Chaamsche Wapen stond al twee jaar leeg. Het café moest verbouwd worden om enerzijds aan de toen geldende eisen te voldoen, maar ook het karakter van een dorpskroeg moest behouden blijven. Dat was natuurlijk op haar 22ste een hele uitdaging. Een nog groter probleem was dat al de verenigingen in die twee jaar elders onderdak hadden gevonden. Het verenigingsleven vormt voor de meeste cafés toch een belangrijke basis. Gelukkig hebben in de loop der jaren een groot aantal verenigingen (meer dan 28) het Chaamsche Wapen weer gevonden als thuisbasis. In de afgelopen dertig jaar is er natuurlijk veel veranderd. De wet en regelgeving voor horecagelegenheden is behoorlijk aangescherpt. Er gelden momenteel strenge regels voor geluidsoverlast, hygiëne en natuurlijk niet te vergeten het rookverbod wat er in horecagelegenheden is sinds 2008. Of het aan de bouwkundige achtergrond van Christianne heeft gelegen is niet geheel duidelijk, maar het is een feit dat het ondernemende echtpaar niet stil heeft gezeten. Het café heeft al weer jaren de uitstraling van een oude bruine kroeg, een moderne keuken, de zalen die aan al de hedendaagse eisen voldoen en het 8 van Chaam museum. Achter op het parkeerterrein is er een fietsenwerkplaats, annex winkel gebouwd. Ook de schietbaan van de kruisboogvereniging is enkele jaren geleden verplaatst van Keizershof naar het achterterrein aan de Dorpsstraat. Ook de lang gekoesterde wens van een theaterzaal is al weer geruime tijd voltooide tijd. Het Chaamsche Wapen is in de loop der jaren uitgegroeid van een echte Brabantse dorpskroeg naar een modern horecabedrijf met veel mogelijkheden. 

Jeugd en kroeg

Christianne maakt zich wel zorgen over de nieuwe drank- en horecawet die per 1 januari van kracht wordt. Namelijk geen alcohol voor personen onder de 18 jaar. Christianne vraagt zich af hoe dit in de praktijk gaat werken. "Voor iemand van 17, die al een jaar volgens de wet bier mag drinken is dit per 1 januari weer verboden”. Dit is de zoveelste maatregel die horeca Nederland treft. De gevolgen hiervan zijn voor haar nog niet goed te overzien. Ze wil toch ook van het hart dat de verantwoordelijkheid primair bij de ouders ligt, maar dat deze, niet altijd terecht, naar de horecaondernemers wordt verlegd. De groep die tussen het wal en schip valt wordt met de nieuwe wet weer groter. Een keer in de maand is er een soos in het Chaamsche Wapen, C-You. Uiteraard wordt hier geen alcohol geschonken. Dit is voor de leeftijdsgroep twaalf tot zestien jaar, maar met de veertien jaar voelen de meeste zich toch al te oud voor deze activiteit. Wordt dit nu een groep met de leeftijd van 12 tot 18 jaar?

Ook de verenigingen met een toch enigszins cultuurhistorisch karakter staan onder  druk. Zo is er weinig jonge aanwas bij de schietclub en kruisboogvereniging.  De duivenbond is al samengegaan met verenigingen in omliggende dorpen en is nu in Gilze gehuisvest. Net over de grens hebben dit soort verenigingen wel jonge leden, maar die komen vaak al van jongs af aan met hun ouders in de kroeg. Misschien toch de moeite om deze verenigingen bij de jeugd onder de aandacht te brengen, aldus Christianne. "Ik ben zelf maar bij de schietvereniging gegaan en het is nog hartstikke leuk ook.

”Horen, zien en zwijgen"

Als kroegbassin is het natuurlijk horen, zien en zwijgen, maar in de loop der jaren heeft Christianne wel een goed beeld gekregen van ‘de Chaamenaar’. "Een gezellig mens, die graag op stap gaat, die elkaar opzoeken en een grote mate van saamhorigheid kent. Kijk maar naar de recente dramatische gebeurtenissen in Chaam”, aldus Christianne. Een beetje roddelen is niet uniek voorbehouden voor Chaam maar van alle dorpen en hoort er gewoon bij. 

Het is al enige jaren een trend dat de jeugd in Breda uitgaat, terwijl men vroeger graag in Chaam zijn vertier zocht. Dit is wel jammer, vindt Christianne, "maar hoe hou je ze hier?”. De KVO is sinds kort in het Chaamsche Wapen begonnen met een ‘Open Café’.  Iedere laatste zaterdag van de maand vanaf 15.00 uur gezellig borrelen voor KVO- en niet KVO-leden. Dit soort initiatieven juicht Christianne enorm toe en geeft de kroeg weer die sociale functie in een dorp.

Enquete, "Dorpsraad Chaam, en NU?”

Dan is het tijd om de vragen van de enquête, ‘De Dorpsraad Chaam, en NU?’ door te lopen. Gezien haar jeugd over de grens is 100% Chaamenaar te veel van het goede, maar 75% zonder meer.

Qua voorzieningen in Chaam is Christiaan in het algemeen wel tevreden. Het dorpsplein had wel mooier gekund en de dorpsstraat is wel druk, maar snel wordt dit aangevuld met de opmerking "ik zou geen rondweg willen, want ik ben natuurlijk ondernemer”. Het zelfvertrouwen dat mensen voor iets goeds best om willen rijden is er over het algemeen niet, dus maar laten zo als het is. "Misschien het vrachtverkeer ontmoedigen”, vult Christianne nog voorzichtig aan.

Zomercarnaval en dorpsfeest

Op de vraag ‘wat zou je graag in Chaam willen organiseren?’, volgt een duidelijk antwoord. "Het zomercarnaval, wat we vorig jaar begonnen zijn, verder uitbouwen met bijvoorbeeld een mooie optocht. Dit is een leuk feest voor jong en oud, dat zie ik wel zitten. De kermis zien we al jaren teruglopen. Het lijkt er wel op dat de jeugd er niet meer op zit te wachten. Het is ook te kleinschalig, want met de 8 van Chaam staan er spectaculairdere attracties. Misschien verplaatsen naar de Brouwerij, dan zou het op zijn minst beter tot zijn recht komen”, brainstormde Christianne. De kermis is al jaren een dorpsfeest, maar in de opinie van Christianne verdwijnt deze op termijn. ‘Mannekesdag’ is er nog steeds wel op de maandag tijdens de kermis, maar dat de ‘bazen’ met hun personeel naar de kroeg kwamen is wel voorbij.

Dat Christianne van gezelligheid houdt blijkt ook weer  uit haar antwoord op de vraag, ‘Stel je bent burgemeester van Chaam, wat zou je als eerste doen?’. "Een groot dorpsfeest organiseren, zodat ik me voor kan stellen aan al die mensen die me nog niet kennen”. Ondanks haar dorpshart kiest Christianne toch voor aansluiting bij de steden, wanneer het tot een herindeling komt. Een dorpsraad in Chaam vindt ze wel nuttig. Deze moet zich vooral inzetten voor het verenigingsleven. Haar hart ligt natuurlijk bij de kroeg, dus zich actief inzetten voor de dorpsraad zal moeilijk zijn, maar zal met belangstelling de ontwikkelingen volgen

Christianne, dank voor jouw kijk op Chaam en om deze met ons te delen.


Ga naar overzicht Interviews