De Dorpsraad Chaam in gesprek met de Winkeliersvereniging Chaam

(foto Pieter Geerts)
De Dorpsraad Chaam is een traject van interviews gestart met Chaamse verenigingen.

Het idee is om de bekendheid van de verenigingen te vergroten en voor de Dorpsraad wat meer inzicht te verschaffen in deze organisaties en hun activiteiten.

Wij zijn gestart met de winkeliersvereniging.

Aan tafel in de bakkerij winkel van Van Gils zaten Luud Laurijssen, Leon van Gils en Ilse van Sundert.
Jan Meesters en Marianne Nugteren spraken met hen.

De Winkeliersvereniging bestaat zo’n 50 jaar en is in 1966 opgericht door Jos Laurijssen, de vader van de huidige voorzitter, Luud Laurijssen. Leden van de verenigingen zijn de winkels en de detailhandel. Op dit moment zijn er 19 leden. Het aantal is de laatste tijd gegroeid omdat de vereniging in toenemende mate allerlei activiteiten organiseert.
Grote winkelketens, zoals de Lidl, de Action en het Kruidvat, zijn geen lid.

Het dagelijks bestuur van de winkeliersvereniging bestaat uit Luud Laurijssen, voorzitter, Christ Michielsen, penningmeester en Bas van der Weij, secretaris. Naast het bestuur zijn er enkele commissies, zoals die voor de Kerstmarkt, maar in principe wordt per activiteit een groepje mensen verantwoordelijk.

De vereniging is opgericht om iets voor de inwoners van Chaam te betekenen, en heeft geen politiek doel. Natuurlijk zullen ook de belangen van de winkeliers behartigd worden als dat nodig is, maar dit is geen hoofddoel van de organisatie. Het gaat er vooral om, zoals Luud Laurijssen benadrukt, "wat kunnen wij voor het dorp betekenen”. Problemen met het Brouwerijplein, bijvoorbeeld, worden niet aangepakt door de winkeliersvereniging, maar liggen meer op het bordje van de ondernemers zelf.

In het verleden was er ook een ondernemersvereniging, waarin ook de horeca vertegenwoordigd was, maar dit is van korte duur geweest. Vandaag de dag zijnde niet-winkelierende ondernemingen en de horeca opgegaan in de OCT, de Ondernemersvereniging Contact Taxandria, die twee keer per jaar een gesprek heeft met de gemeente.

De laatste jaren (voor 2013) was de Winkeliersvereniging niet zo actief. Toen organiseerde zij af en toe wat activiteiten. Het meest bekend is wellicht de Sinterklaas/December actie. Maar, benadrukte Luud, "we hebben bijvoorbeeld ook een klinkeractie georganiseerd en zandkastelen laten bouwen toen de Dorpsstraat open lag.” Sinds een tijdje is de vereniging een stuk actiever geworden. "Er is nu ook meer jong bloed, met nieuwe ideeën. Dat hadden we nodig”, aldus Luud Laurijssen. ‘Vorige maand hebben we bijvoorbeeld voor het eerst een Summerfair gehouden, en het is de afgelopen winter gelukt (samen met de Dorpsraad) om feestverlichting in Chaam op te hangen”. Ook de Kerstmarkt is een initiatief van de Winkeliersvereniging.

De Winkeliersvereniging heeft een facebook pagina en geeft ieder kwartaal een Nieuwsblad uit, dat in alle brievenbussen wordt gestopt.

Gevraagd naar hun ervaring met de gemeente, moeten onze tafelgenoten bekennen dat die relatie te wensen over laat. De gemeente reageert niet op brieven en beschouwt de vereniging toch vooral als een club die zijn eigen ondernemersbelangen behartigt. "De gemeente heeft te weinig oog voor het feit dat wij vooral opgericht zijn om iets voor het dorp te betekenen. Wij zijn bijvoorbeeld ook niet uitgenodigd voor de bijeenkomst die de gemeente heeft georganiseerd om de Chaamse verenigingen te informeren over veranderingen in het subsidie beleid”.

"Maar”, benadrukten onze gesprekspartners, "voorlopig redden wij ons best zelf. Iedereen betaalt contributie waar we de activiteiten van financieren”. Gevraagd naar hun verwachtingen voor de toekomst, laten Luud, Leon en Ilse zich positief uit: "Met de aanwas van nieuwe en jeugdige leden, met ieder een ander netwerk en frisse ideeën, zien we de toekomst positief tegemoet. We organiseren nu ook meer activiteiten door het hele jaar heen, en dat versterkt zeker de onderlinge band”.

Na deze positieve verwachtingen wensen wij de Winkeliersvereniging veel succes met hun activiteiten. We bedanken Luud, Leon en Ilse hartelijk voor hun tijd en inzet, en Leon voor de ontvangst in de winkel van de bakkerij.

Ga naar overzicht Interviews